نصب آسانسور یک فرآیند پیچیده است که نیاز به برنامه ریزی و اجرای دقیق دارد. چه در حال نصب این دستگاه در یک ساختمان جدید باشید و چه در حال مقاوم سازی آسانسور موجود، مراحل خاصی وجود دارد که باید برای اطمینان از اینکه نصب به خوبی انجام می شود، دنبال کنید. در این مقاله شما را با مراحل و آموزش نصب آسانسور از صفر تا صد همراهی می کنیم. با فرا بالابر باشید.
بررسی دقیق مراحل نصب آسانسور
مراحل نصب و راهاندازی آسانسور به صورت مرحله به مرحله به صورت زیر است:
مرحله 1: آمادهسازی کف چاله آسانسور
برای نصب آسانسور هیدرولیکی و دیگر انواع آسانسور، به حداقل ارتفاع 190 سانتی متری، از کف گودال تا سطح کف ایستگاه اول، نیاز دارد. در حین بتن ریزی کف گودال آسانسور، پلان سکوهای ضربه گیر مستلزم قرار دادن و بتن ریزی 10 سانتیمتر بتن و 30 سانتیمتر آرماتور است تا کمتر از 150 سانتیمتر ارتفاع باقی بماند.
برای اجرای سکوهای ضربه گیر، آرماتورهای انتظار در فونداسیون تعبیه می شوند. مهم است که در این مرحله زمین را به خوبی بررسی کنیم. برای اتصال سیم مربوط، از چاه ساختمان اصلی به عنوان چاه ارت استفاده کنید یا در نزدیکی آسانسور چاهی با عمق حداقل 3.8 متر ایجاد کنید. چاه حفر شده باید حاوی نمک (3%)، زغال سنگ (33%)، پتاسیم (33%)، سیم مسی بدون پوشش مناسب برای محل انتقال، میله مسی و صفحه مسی باشد. این مواد به صورت یک مجموعه در بازار موجود هستند.
مرحله 2: تهیه نقشه آسانسور
در صورت ادامه کار ساخت و ساز و محدودیت در دسترسی به اندازه گیری های دقیق چاه، پیمانکار باید برنامه های خاصی را برای اطمینان از پیشرفت مراحل نصب ارائه دهد. این موارد شامل پلان طبقه جامعی است که نوع کفپوش، امکانات پارکینگ، فضاهای زیرزمینی، طبقه همکف و تمامی طبقاتی که قرار است آسانسور در آنها ایستگاه داشته باشد را نشان می دهد.
علاوه بر این، ترسیم مقطعی از چاه آسانسور با اندازه گیری های دقیق از پایین چاه تا سقف موتورخانه مورد نیاز است. در نهایت برای ارزیابی امکان سنجی نصب تجهیزات در مجاورت چاهک، پلان سقف ساختمان اطراف چاه آسانسور نیز باید ارائه شود.
مرحله 3: بتن ریزی کف چاهک آسانسور
همانطور که در مرحله اولیه ذکر شد، پس از تکمیل تمام موارد لازم در مرحله دوم، نقشه اجرای بتن ریزی کف چاه بر اساس شرایط منحصر به فرد ساختمان و نوع آسانسور به کارفرما ارائه می شود. مثلا برای آسانسور خانگی چاه کم عمق تری نسبت به آسانسور مغازه کنده میشود. این طرح شامل تلرانس 10 سانتی متری مورد انتظار، همراه با ساختار کفپوش بتن مسلح است که تا 30 سانتی متر ضخامت داشته و آرماتورهای مناسب را در خود جای می دهد.
مرحله 4: عملیات آهنکشی (سازه فلزی) چاهک آسانسور
آهنکاری نقش مهمی در نصب چاه آسانسور دارد. این مرحله شامل براکت هایی برای ریل کابین و ریل وزن آسانسور است که بر اساس طرح ارائه شده توسط فروشنده آسانسور نصب می شود.
- این فرآیند شامل تهیه یک طرح اجرایی دقیق برای آهنگری کامل چاه آسانسور به همراه لیستی از آهن های مورد نیاز است.
- علاوه بر این، داربست فلزی نیز باید برای پشتیبانی از فرآیند آهنگری آسانسور نصب شود.
- کل فرآیند زیر نظر نماینده فنی شرکت آسانسور فروشنده یا دستگاه نظارت ساختمان انجام می شود.
- در نهایت پس از اتمام کار آهنگری، اجرای ضد زنگ آهن کاری انجام می شود و به عنوان اثبات کار نصب ، گواهی مربوطه صادر می شود.
مرحله 5: دیوار کشی اطراف چاهک آسانسور( در صورتی که قبل از آهنکشی انجام نشده باشد)
برای ساخت چاه آسانسور، هر سه طرف (راست، جلو و چپ) باید از طبقه تمام شده ایستگاه اول تا موتورخانه پشت بام دیوارکشی شود. بسته به شرایط ساختمان می توان از یکی از این روش ها برای پوشش دیوار استفاده کرد:
- ورق کاری با ورق فلزی یا پانل های گچی.
- رابیتس بندی با استفاده از توری و آبکاری فلزی مخصوص.
- آجرکاری با پوشش داخل چاه با سیمان یا گچ و خاک.
اگر عملیات کلاف آهنی پشت ستون ها و داخل دیوار است، از وجود فضای کافی برای نصب براکت ها بر روی کلاف های افقی بدون آسیب دیدن اطمینان حاصل کنید.
مرحله 6: ایجاد موتورخانه آسانسور
برای اطمینان از عملکرد مناسب و ایمنی آسانسور، موتورخانه باید با ابعاد و دستورالعمل های خاصی ساخته شود. ارتفاع موتورخانه که از کف تمام شده آخرین توقف تا پشت بام اندازه گیری می شود، نباید کمتر از 6 متر باشد. درب ورودی موتورخانه باید حداقل 80 سانتیمتر عرض داشته باشد و نصب پنجره تهویه برای جریان هوای مناسب الزامی است.
برای حفظ دمای تنظیم شده (بین 5 تا 40 درجه سانتیگراد) لازم است هواکش مناسب با فن CFM250 در موتورخانه نصب شود. شرکت فروش آسانسور همچنین نصب قلاب فلزی در بالای چاه آسانسور در سقف موتورخانه را توصیه می کند که بتواند وزن حداقل 2000 کیلوگرم را تحمل کند.
- برای جلوگیری از خطرات آتشسوزی، کپسول های آتش نشانی باید در داخل موتورخانه نصب شوند.
- تابلوی سه فاز که دارای مشخصات مورد تایید شرکت فروش آسانسور باشد نیز باید در موتورخانه نصب شود. برای اتصال به تابلو برق سه فاز نیاز به کابل کشی برق سه فاز است.
- در صورتی که دو آسانسور در کنار یکدیگر قرار گیرند، باید یک DOOR TRAP به ابعاد حداقل 100×80 سانتی متر بالای فضای روبروی ورودی آسانسور در سقف آخرین طبقه در موتورخانه نصب شود.
- برای آسانسورهای دوبل باید برای هر آسانسور زیر سقف چاه موتورخانه یک شیر 500x 600 سانتی متر تعبیه شود. رعایت این دستورالعمل ها نگهداری و عملکرد صحیح سیستم آسانسور را تضمین می کند.
مرحله 7: اجرای کابل کشی و نصب تابلو برق سه فاز آسانسور
همانطور که در مرحله 6 گفته شد، اولویت اجرا، کابل کشی و نصب تابلوهای سه فاز است. برای اطمینان از اجرای کارآمد، مراحل بعدی را دنبال کنید:
- ابتدا کابل برق سه فاز را که از محل کنتور آسانسور به سمت موتورخانه حرکت می کند، نصب کنید.
- در مرحله بعد، به نصب سیم ارت آسانسور ادامه دهید.
- محاسبه فاصله بین کنتور و تابلوی سه فاز پایه ضروری است. اگر در محدوده اندازه استاندارد قرار دارد، باید تنظیماتی انجام شود تا تغییرات اندازه کابل را در نظر بگیرد.
مرحله 8: بتن ریزی سقف چاهک آسانسور
پس از اتمام عملیات نصب، فروشنده باید وظایف بعدی را بر عهده بگیرد. این وظایف شامل نصب، قالب گیری، آرماتوربندی و بتن ریزی مطابق با مشخصات فنی محل نصب ریل است.
توجه به این نکته ضروری است که تقریبا 15 روز طول می کشد تا بتن به مقاومت کامل خود برسد.
نیروی دینامیکی اعمال شده به سقف بتنی چاه آسانسور بر اساس نوع آسانسور متفاوت است:
- برای بالابر 4 نفره، نیرو حدود 3000 کیلوگرم است.
- برای بالابر 6 نفره، نیرو کمی افزایش می یابد و به حدود 3200 کیلوگرم می رسد.
- یک آسانسور 8 نفره با وزن تقریبی 3850 کیلوگرم به نیروی بیشتری نیاز دارد.
- در نهایت یک آسانسور 15 نفره با وزنی در حدود 6200 کیلوگرم به بیشترین نیرو نیاز دارد.
بررسی مزایای نصب آسانسور
عبارتند از:
- دسترسی بهتر: آسانسورها حرکت بین طبقات ساختمان را برای افراد دارای نقص حرکتی، از جمله افراد مسن و کسانی که از ویلچر یا وسایل کمکی برای راه رفتن استفاده می کنند، آسان تر می کند.
- افزایش ایمنی: آسانسورها به گونه ای طراحی شده اند که استانداردها و مقررات ایمنی سختگیرانه را رعایت کنند، که خطر تصادفات و صدماتی را که ممکن است در هنگام استفاده از پله ها یا پله برقی رخ دهد را کاهش می دهد.
- راحتی: آسانسور یک حالت حمل و نقل سریع و کارآمد بین طبقات را به خصوص در ساختمان های بلند فراهم می کند و به ساکنان این امکان را می دهد که در زمان خود صرفه جویی کرده و از خستگی فیزیکی جلوگیری کنند.
- افزایش ارزش ملک: نصب بالابر می تواند ارزش فروش مجدد ملک را به میزان قابل توجهی افزایش دهد و آن را برای خریداران یا اجاره کنندگان بالقوه، جذاب کند.
- بهره وری انرژی: آسانسورهای مدرن به گونه ای طراحی شده اند که مصرف انرژی و هزینه های عملیاتی را کاهش دهند.
- زیبایی شناسی بهبود یافته: آسانسورها را می توان برای تکمیل طراحی داخلی ساختمان طراحی کرد و به جذابیت زیبایی شناختی و فضای کلی آن افزود.
به طور کلی، نصب این دستگاه یک سرمایه گذاری هوشمندانه است که می تواند کیفیت زندگی ساکنان ساختمان را بهبود بخشد و ارزش ملک را افزایش دهد.
هزینه نصب آسانسور
هزینه ای که فرد باید برای نصب آسانسور در راه پله و یا قسمت های دیگر از ساختمان های تجاری یا شخصی پرداخت کند با توجه به معیار هایی از قبیل ارتفاع، نوع آسانسور، تعداد افراد مجاز در کابین ( هزینه نصب آسانسور سه طبقه با قیمت نصب آسانسور 4 نفره متفاوت است) برند و دیگر موارد تعیین می شود. شما می توانید برای کسب اطلاعت بیشتر با کارشناسان فرا بالابر در ارتباط باشید.
سخن پایانی
به طور خلاصه، نصب بالابر و آسانسور یک فرآیند پیچیده است که نیاز به برنامه ریزی، طراحی، ساخت، نصب و نگهداری دقیق دارد. با دنبال کردن این مراحل و کار با متخصصان واجد شرایط در هر مرحله از فرآیند، می توانید اطمینان حاصل کنید که آسانسور شما، هم ایمن و هم کارآمد است و در عین حال با قوانین و مقررات محلی مطابقت دارد.