موتور گیربکس اصلی ترین قطعه یک آسانسور است که کلیه عملیات بالا بردن و پایین آوردن کابین را انجام می دهد. در واقع این قطعه نیروی لازم برای به حرکت در اوردن کابین را فراهم می کند. در ادامه این مقاله از فرابالابر، مرکز فروش آسانسور، با موتور گیربکس آسانسور بیشتر آشنا می شویم.
نحوه عملکرد موتور گیربکس آسانسور
موتور انرژی الکتریکی را به توان مکانیکی برای انتقال قدرت تبدیل می کند. به طور کلی آسانسور از یک موتور الکتریکی و یک گیربکس حلزونی تشکیل شده است. گیربکسهای حلزونی شامل یک چرخ دنده مارادون و یک چرخ دندهی حلزونی هستند. این چرخ دنده ها سرعت کشش فلکه را کم می کنند و جهت چرخش آن را نیز تغییر می دهند. با کاهش سرعت چرخش که از طریق گیربکس کاهنده سرعت انجام میشود، گشتاور خروجی افزایش می یابد
با فشردن دکمه آسانسور، الکتروموتور راه اندازی شده و گیربکس سیم بکسل را جا به جا می کند. به این ترتیب وزنه تعادل خلاف جهت کابین شروع به حرکت میکند. با حرکت الکتروگیربکس وزنه تعادل هم حرکت می کند. اصطکاکی که بین طناب و شیار قرقره های روی فلکه یا پولی وجود دارد، نیروی کششی بین درایو کششی و طناب را تولید می کنند.
انواع موتور گیربکس آسانسور
موتورهای گیربکس دار خود با توجه نوع کاربری و دارای جریان ، به صورت تک سرعته و دو سرعته در بازار وجود دارند.
-
موتور گیربکس آسانسور تک سرعته
حرکت موتور گیربکس آسانسور با سرعت ثابت انجام می شود نیرویی که موتور آسانسور ایجاد می کند کابین آسانسور حرکت می کند و با رسیدن به طبقه مورد نظر ترمز الکتریکی موتور فعال می شود و هم تراز با رسیدن به طبقه، باعث توقف کابین آسانسور می شود. استفاده از درایو آسانسوری یا اینورتر در این موتور آسانسور گیربکسی مرسوم می باشد.
-
موتور گیربکس آسانسور دو سرعته
موتور آسانسور گیربکس دو سرعته دو تا سیم پیچی دارد. یک سیم پیچ مخصوص سرعت حرکت کند و دیگری برای سرعت حرکت تند طراحی شده است.
در هنگام توقف دور تند این موتورها از مدار خارج شده و جایگزین دور کند می شود سرعت موتور دو سرعته معمولا پس از استارت اولیه سرعت به بیشترین حد خود می رسد و در زمان توقف آسانسور هیدرولیک از سرعت موتور کاسته می شود.
قطعات موتور گیربکس اسانسور
موتور گیربکس از اجزایی تشکیل شده است که شامل اجزای زیر می شود:
- الکتروموتور
- گیربکس
- فلکه یا پولی گیربکس
- ترمز الکتریکی
ظرفیت آسانسورهای گیربکس
سرعت حرکت در آسانسور گیربکس دار 2.5 ثانیه و کورس حرکتی 75 متر و در آسانسور گیرلس، حداکثر ۱۰ متر بر ثانیه و کورس حرکتی ۶۰۰ متر است. اما ظرفیت در هر دو نوع موتور آسانسور گیربکسی و گیرلس به یک اندازه می باشد.
نحوه محاسبه توان مورد نیاز آسانسور برای انتخاب موتور گیربکس
آسانسور به جز در مواقعی که می ایستد یا دوباره شروع به حرکت میکند، یک سرعت ثابت و دائمی دارد. از مهم ترین عوامل تعیین کننده سرعت و کنترل سرعت می توان از توان مورد نیاز آسانسور برای به حرکت در آمدن و تاثیر موتور گیربکس آسانسور در آن نام برد. فرمول استاندارد برای تعیین این توان و انتخاب صحیح موتور آسانسور ضرب سرعت دورانی در گشتاور خروجی است که این فرمول برای محاسبه توان به کار می رود. مهندسین با این فرمول بهترین موتور گیربکس را برای اسانسور انتخاب می کنند.
مزایای آسانسورها با موتور گیربکس دار
مزیت های انتخاب انواع موتور گیربکس آسانسور شامل موارد زیر می شود:
- ابعاد بزرگ موتور و گیربکس
- مقاومت بالا در برابر بارهای ضربه ی
- طراحی سرعت آسانسور از ۰٫۱ تا ۳ متر بر ثانیه
- کارایی بالا و مصرف بهینه
- قابلیت کوپل شدن با موتور
برندهای تولید کننده موتور گیربکس آسانسور
در ایران و بیشتر کشورها موتورهای گیربکس تولید و به بازار عرضه می شوند از انواع برندهای تولید کننده موتور گیربکس آسانسور می توان از برندهای زیر نام برد:
- موتور ساسی ایرانی
- موتور آسانسور ایتال
- موتور آکار ترک
- موتور گیربکس آسانسور بهران
- موتور گیربکس آسانسور سیتور
- موتور گیربکس آسانسور یاران
- موتور گیربکس آسانسور ایتالیا
- موتور گیربکس آسانسور شیندلر
- موتور گیربکس آسانسور مونتاناری
قیمت موتور گیربکس آسانسور
عوامل مختلفی مانند توان سرعت موتور و برند تولید کننده، ایرانی یا خارجی بودن موتور می توانند روی قیمت موتور گیربکس دار آسانسور تاثیر بگذارند . از آن جایی که نرخ گیربکس متغییر است جهت استعلام قیمت روز موتور گیربکس آسانسور کافی است با همکاران ما در بخش فروش تماس حاصل فرمایید.
زمان تعویض موتور گیربکس آسانسور
تمام قطعات عمر محدودی دارند و یک سری اقدامات می توانند عمر آن ها را افزایش دهد. مهم ترین توصیه ما بری داشتن موتور گیربکس با عمر طولانی انتخاب صحیح آن است . اما اگر متوجه موارد زیر شدید بدانید که گیربکس به تعویض نیاز دارد.
-
تیز شدگی
به دلیل استفاده طولانی و تحمل فشار زیادی که به چرخ دنده موتور گیربکس وارد می شود موتور گیرلس دچار فرسایش و خرابی می شود. نشانه های این مشکل این است که آسانسور در حین ایست در طبقات متوجه حرکت کند و آهسته به سمت پایین می شوید.
-
رد کردن
این مرحله تیز شدگی را در کرده است و گیربکس دیگر تحمل هیچ گونه بار در هنگام توقف ندارد. در این صورت نیاز فوری برای تعویض گیربکس آسانسور وجود دارد.
فرابالابر بهترین مجموعه تولید کننده انواع آسانسور
شرکت آسانسور فرابالابر مراحل تهیه و نصب و سرویس و تعمیر آسانسور را با تکنسین های حرفه ای انجام می دهد، مشاوره و تامین قطعات و تجهیزات آسانسور، خدمات دیگر این شرکت می باشد.