آسانسور هم مثل هر سیستم دیگر به نگهداری و سرویس نیاز دارد که باعث افزایش بازدهی و ایمنی این دستگاه در حین کار می شود. اگر دراثر بی توجهی به سرویس و نگهداری غیر اصولی از آسانسور حادثه ای رخ دهد می تواند جان و ایمنی افراد را به خطر بیندازد. در حین سرویس دوره ای اسانسور، در صورت شناسایی قطعه خراب و تعویض یا تعمیر به موقع آن، سایر قطعات آسانسور از آسیب در امان می مانند و آسانسور دچار آسیب های کلی نخواهد شد. اما نگهداری اصولی از آسانسور و جلوگیری از بروز هر گونه حادثه، تابع برخی از قوانین سرویس آسانسور است که سعی داریم این بار در مقاله شرکت آسانسور فرابالابر به بررسی قوانین سرویس و نگهداری آسانسور بپردازیم.
سرویس و نگهداری آسانسور چیست؟
منظور از سرویس و نگهداری آسانسور بازرسی و کنترل قطعات آسانسور و انجام دستورالعمل های مخصوص آن می باشد. اگر سرویس و نگهداری آسانسور تحت یک سری قوانین و قرارداد باشد، کارفرما و سرویسکار آسانسور میداند که انجام چه اموری در آن قرارداد قید شده و انجام چه اموری قید نشده است.
سرویسکار آسانسور کیست؟
سرویسکار آسانسور شخصی با دانش و مهارت بالاست که میتواند سلامت آسانسور شما را تضمین و با قراردادی قانونی از جان شما حمایت کند.
ذکر این نکته الزامی است، که تنها قرارداد با یک سرویسکار به شکل ماهیانه اطمینان از عدم وقوع حادثه کافی نیست. چون افراد سودجویی هستند که در مقابل سرویس آسانسور مبالغی را دریافت میکنند؛ بدون این که آسانسور شما را بررسی کرده باشند. افراد ناشایستی وجود دارند که برای جلوگیری از خرابی، سیستم ایمنی آسانسور شما را پل میکنند که این کار بسیار خطرناک و حادثه ساز است.
قوانین سرویس آسانسور
بی توجهی به سرویس آسانسور می تواند باعث نقص فنی این دستگاه بشود و ممکن است جان چندین نفر را به خطر بیندازد. برای همین، طبق قانون افراد سانحه دیده می توانند از شرکت پیمانکار یا مدیریت ساختمان شکایت کنند و از مقصرین درخواست غرامت نمایند. این امر موجب شد تا قانونی مبنی بر اجباری شدن سرویس و نگهداری آسانسور وضع شود.
از لحاظ قانونی و فنی بایستی به شکل ماهیانه با توجه به قوانین تعمیر و نگهداری آسانسور خانگی، و انواع بالابر ها از یک سرویسکار مجرب بخواهید که آسانسور شما را چک کند. برای همین برخی از مدیران ساختمان ها با یک شرکت معتبر برای سرویس ماهانه قرارداد می بندند. به این شکل، در صورت بروز هر گونه مشکل در عملکرد آسانسور نه تنها یک شخص، بلکه یک شرکت آن را پشتیبانی خواهد کرد.
قوانین نگهداری آسانسور شامل چه مواردی می شود؟
در قانون و برنامه نگهداری آسانسور اقدامات مهم و جزئیات حیاتی به خوبی قید شده است که مهم ترین آن ها عبارتند از:
- طبق استاندارد ملی، گواهـی ایمنی تاییدیه های صادره و تایید صحت کار آسانسور اعتبار یکساله دارد. برای همین ضروری است که آسانسورها حین بهرهبرداری، سرویس و بازبینی شوند و برای اطمینان از استاندارد بودن این دستگاه به صورت سالیانه توسط شرکت های معتبر و صلاحیت دار به شکل دوره ای بازرسی شوند
- قراردادهای سرویس و نگهداری به صورت یک ساله است و دفعات سرویس آسانسور هر ماه یک نوبت خواهد بود.
- مدیران ساختمان فقط باید با شرکت های معتبر قرار ببندند و از انعقاد قرارداد با شرکت های فاقد پروانه و دفتر کار و اشخاص خودداری کنند.
- کار فرما یا مدیران ساختمان موظف هستند روغن مصرفی آسانسور را تامین و در اختیار سرویسکار قرار دهند.
- پذیرش تعمیرات آسانسور به صورت از خرابی تا خرابی یا به صورت رفع خرابی موردی امکانپذیر نیست و لازم است که این قرارداد به صورت یک ساله منعقد شود.
- قیمت قطعات تعویضی یا تعمیری و اجرت آن ها مشمول مبلغ قرارداد سرویس و نگهداری نمی شود و کار فرما بایستی این مبلغ را به صورت جداگانه پرداخت نماید. البته در صورت راهاندازی توسط شرکت تحت قرارداد و گارانتی بودن آسانسور این موارد رایگان است. در غیر این صورت هزینه سرویس آسانسور در سال اول رایگان نمی باشد.
- طبق قوانین سرویس آسانسور در طول مدت قرارداد دخالت اشخاص ثالث اعم از حقیقی یا حقوقی ممنوع است.
- کلیه آسانسور ها باید بیمه نامه مسئولیت مدنی صاحبین آسانسور در قبال استفادکنندگان داشته باشند و پرداخت مبلغ حق بیمه یک ساله برعهده مدیریت ساختمان است.
اهمیت سرویس و نگهداری آسانسور
در برخی موارد نقص در عملکرد بخش کوچکی از آسانسور زمینه ساز خرابی های بزرگ و از کارافتادگی دستگاه می شود که این خرابی ها می توانند منجر به حادثه شوند و جان افراد را تهدید کنند. گاهی یک ایراد کوچک در یک قسمتی از آسانسور با صرف وقت و هزینه بسیار ناچیز قابل رفع است اما بی توجهی به آن می تواند باعث ایجاد خرابی در قسمت های اساسی آسانسور شده و هزینه تعمیرات آن را چندین برابر کند و گاهی منجر به حادثه نیز شود.
برای همین انعقاد قرارداد سرویس و نگهداری به همراه بیمه و استاندارد و همچنین انعقاد قرارداد نگهداری سالیانه با یک شرکت معتبر و دارای صلاحیت الزامی است و می تواند از بسیاری از مشکلات پیشگیری کند.
چک لیست سرویس و نگهداری آسانسور
اصلی ترین کارهایی که سرویسکار آسانسور بر طبق قوانین تعمیر آسانسور و سرویس دوره ای آن انجام می دهد، شامل موارد زیر می شود:
- بازرسی روغن دان، بکسل ها و سیم های اسانسور
- تابلوی برق آسانسور
- ترمز اضطراری آسانسور
- چک کردن عملکرد درب های آسانسور
- بازبینی از سیستم برقی و وضعیت سیم کشی آسانسور
- عملکرد دیکتاتورها و قفل های آسانسور
- عملکرد گاورنر آسانسور
- وضعیت هرزگرد آسانسور
- وضعیت کابین آسانسور
- لرزش و میزان شوک کابین آسانسور حین حرکت
- وضعیت جک هیدرولیکی و کلیه اتصالات مربوط به آسانسور هیدرولیکی
هزینه سرویس و نگهداری آسانسور
عواملی مانند سن و نوع قطعه و کیفیت آن روی هزینه سرویس و نگهداری آسانسور تاثیر می گذارند. قیمت های مربوط به سرویس و نگهداری را خود شرکت به صورت دوره ای تعیین و به قرارداد اضافه می کند.
بعد از تنظیم قرارداد بین شرکت آسانسور و کارفرما سرویس آسانسور به صورت دوره ای انجام می شود. اما ممکن است تیم ارزیابی در حین سرویس ابتدایی آسانسور متوجه قطعات خراب شوند و آن ها را تعمیر یا تعویض کنند و قیمت آن قطعه را به مبلغ قراداد بیفزاید.
جهت اطلاع از مراحل نصب آسانسور و قیمت با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
سخن آخر
بر طبق قوانین سرویس آسانسور و نگهداری صحیح از آن، ضرورت دارد ماهی یک بار به سرویس آسانسور خود اهمیت دهید. این کار بایستی توسط سرویسکار حرفه ای و با قرارداد سالانه توسط یک شرکت انجام بشود. برای اطمینان از تخصص و مهارت سرویسکاران فرا بالابر کافی است به رزومه فعالیت این شرکت دقت کنید. چون افرادی که به عنوان سرویسکار به استخدام این شرکت در می آیند، دوره های لازم را دیدند و از تجربه و مهارت لازم برخوردارند و در صورت بروز هر گونه ایراد موظف هستند تا تمامی مشکلات شما را برطرف کنند.